07. Рад са звуком и видеом


Звук

Звук је уздужни талас који настаје осциловањем звучног извора.То може бити инструмент,гласне жице... 

Јачина звука зависи од величине амплитуде. Што је амплитуда већа то је звук јачи и обрнуто. 

Постоје субјективна и објективна јачина звукаСубјективна јачина звука је она коју региструје наше ухо и шаље је мозгу. Она је 2 пута већа од објективне. Објективна јачина звука је реална јачина звука. То је енергија коју са собом носи звучни талас. Звук може бити одређен или неодређен

Одређени звук, тј. тон обухвата све звукове који се могу одсвирати или отпевати. Неодређен звук обухвата људски говор, врисак, лавеж паса, шуштање лишћа, гром, шкрипу врата, градску буку, звук ломљења стакла и сл.

Људско ухо може да чује само звукове учестаности између 20Hz и 20.000Hz. Мало дете може да чује звукове целог овог опсега, док се старењем полако губи способност регистровања звукова виших учестаности.

Данас је присутна појава да многи људи слабије чују нискофреквентне звукове (басове). У већини телевизоракасетофонарачунара, музичких стубова, дискменавокмена, као и сличних уређаја, налазе се звучницикоји нису способни да стварају басове што доводи до закржљавања одређених пријемника (рецептора) у уху.

Видео

Видео (лат. „видим") или видео-техника заједнички је назив за низ техничких поступака којима се остварује снимање, запис, обрада, пренос и приказ покретних слика које се гледају на телевизијском или рачунарском монитору.
Појам видео се користи у сложеницама као што су видеокамера, видеосигнал, видеорекордер, видеокасета, итд., али у свакодневном говору често означава било који видео-запис или направу за његову репродукцију.
Видео запис заправо чини низ статичних слика („фрејмова”) које се великом брзином приказују једна за другом и тиме стварају илузију кретања.
Користе се углавном две брзине – у Америци и Јапану 29,97, а у Европи 25 слика у секунди.

Формати дигиталних видео записа

 • MPEG-1 формат, .mpg, користи се у филмској индустрији, CD i DVD
  Првобитни циљ MPEG 1 стандарда био је добијање излазног фајла чија је битска брзина 1,5 Мбит/с, што је омогућавало пренос путем оптичких телефонских линија или смештање на CD-ROMž
 • MPEG-2 формат  представља унапређење MPEG-1 стандарда у циљу побољшања квалитета компримованог материјала. Једно од најбитнијих побољшања код MPEG-2 јесте могућност коришћења репродукције слике са проредом(интерлацед видео), што је омогућило примену на телевизији и у сателитском емитовању
 • AVI (Audio Video Interleaved)  формат (.avi) јако погодан, може се покренути на готово свим рачунари 
  Недостатак AVI формата: заузимају пуно простора,
 • DivX формат јако популаран због велике компресије и мало простора на медију. Када се помене DivX формат, прва асоцијација су нелегалне копије филмова које круже Интернетом.
 • H.264 формат Главни циљ био је постизање двоструко мање величине фајла у односу на MPEG-2 при истом квалитету слике и представља један од најпопуларнијих формата нове генерације. 

Програми за репродукцију видео записа

 • Windows Media Player омогућава: организацију мултимедијланих садржаја на диску, прављење листе и редоследа песама, различити ефекти, премотавање..... Могућност прелиставања радио станица
 • VLC Media Player – за репродукцију скоро свих видео и аудио формата (bez kodeka)
 • BS Player је можда један од најбољих програма за репродукцију видео записа. Подржава све најпопуларније видео, аудио и сликовне датотеке. Можда и најзанимљивија опција овог програма је свакако могућност репродукције титлова


v-7: Формати дигиталних записа - Конверзија између различитих формата звучних записа – копија

Звук - формати

Звучни записи заузимају доста места на рачунару па треба узети у обзир да се на вебу налазе што мање звучне датотеке како би се страница што пре учитала и како би се што пре скинули подаци на рачунар. Редуковањем величине записа смањује се и квалитет звука. 22 kHz, 8 бит моно квалитет звука употребљава се као стандардни формат слабијег квалитета звука и обично је доста квалитетан за говор.

CD" квалитет звука

44 kHz

16 бит Стерео

10.3 МБ

44 кХз

8 бит Стерео

5.18 MB

"FM" радио квалитет звука

22 kHz

16 бит Стерео

5.18 МБ

22 кХз

8 бит Стерео

2.59 MB

"AM" радио квалитета звука

11 kHz

16 бит Стерео

2.59 МБ

11 кХз

8 бит Стерео

1.29 MB

За компримовање аудио датотека потребна је специјална шема компримовања звана кодек (codec). Најпознатији аудио кодеци су: Lame MP3 audio codec & exeAC3Filter & CodecRadium MP3 Codec itd. Постоји много кодека, али су верзије MPEG-а посебно популарне за аудио записе.

Сваки тип рачунарске платформе и оперативног система користи свој јединствен формат аудио записа за репродукцију и снимање. Неки од најпознатијих аудио формата који се користе на wебу су: Wav, AU, Real audio (RA), MP3 (MPEG audio), Quick time, liquid audio.

MIDI

.MID

MIDI формат независан од платформе

Wave

.WAV

Microsoft формат за дигитал аудио

Audio Interchange File Format (AIFF)

.AIF

Macintosh формат за дигитал аудио

Sun Audio

.AU

Sunov компримовани дигитал аудио

audio CD

.CDA

Формат звука на аудио CD

Windows Media audio codec

.WMA

Microsoft компримовани формат

MPEG Audio Layer 3

.MP3

Компримовани формат све више у употреби


Формати аудио фајлова - листа

Lossless audio

Lossy audio

Other music

Playlists

Audio editing, music production


Comments