12. Употреба ИКТ уређаја на одговоран и сигуран начин


Информационо-комуникационе технологије (ИКТ) или на енглеском ICT (information and communications technology (or technologies)) су инфраструктура и компоненте које омогућавају модерно рачунарство.
Мада не постоји једна универзално прихваћена дефиниција ИКТ термин се уопштено користи да означи све уређаје, мрежне компоненте, апликације и системе који комбиновано дозвољавају људима и организацијама  (предузећа, удружења, државне и недржавне компаније) да међусобно интерагују у дигиталном свету.

Компоненте ИКТ  система

ИКТ обухватају обе интернет сфере односно мобилни интернет и бежични интернет. Овде такође спадају и старе, традиционалне, технологије као што су земаљска телефонија и радио и телевизија које се још увек доста користе заједно са најновијим ИКТ технологијама као што су вештачка интелигенција и роботика.
ИКТ се понекад користи као синоним за ИТ (информационе технологије)  али треба имати у виду да се термин ИКТ користи за ширу, знатно обухватнију листу компоненти које су релевантне за дигитално рачунарство него што је то термин ИТ.
Листа ИКТ компоненти је обимна и наставља да расте. Неке компоненте као што су рачунари и телефони постоје деценијама. Друге компоненте као што су смартфони, дигитални ТВ и роботи су новијег датума.
ИКТ заједнички је више од својих компоненти. ИКТ такође обухвата и примене својих компоненти где се крије њен стваран потенцијал, снага и опасности на које можемо наићи.


Корисни линкови

Модел правилника о безбедности информационо-комуникационог система града/општине/градске општине

Овај прилог је дат у сврху илустрације одговорне и сигурне примене ИКТ 

ПРАВИЛНИК о безбедности информационо - комуникационог система града/општине/градске општине __________


Comments