33. Обрада слика

Циљ часа

Упознавање са обрадом слика коришћењем организатора (менаџера) фотографија Пикаса.

Уводно питање

Шта се све може урадити са сликом која се чува у некој датотеци у рачунару?

Кључне речи

слика, фотографија, графика, подешавање слике, опсецање слике, колаж,

Увод

Обрада дигиталне фотографија је поступак мењања детаља на некој фотографији. На мрежи постоји много алата за уређивање фотографија, од оних који имају напредне функције за уређивање, до оних који на једноставан начин дају комичне ефекте, колаже, панораме и друге корисне и занимљиве ефекте. У поступку припреме материјала за наставу сасвим сигурно ћете понекад користити слике или цртеже. Најчешће их је потребно на неки начин обрадити пре њиховог увршћивања у материјале. Могућности су бројне, тако да нам није потребан ниједан десктоп-софтвер. У зависности од афинитета, потреба и знања корисника, резултати могу бити ефектни, а обрађене фотографије јединствене.
Постоје бројни програми за обраду слика али за љубитеље фотографија најпогоднији је Пикаса јер има бројне могућности које су разврстане у неколико категорија: најчешће поправке, фино подешавање свелог и фиксатор боја и разне обраде слика (више од 40 ефеката).

О програму Пикаса

Програм Пикаса организује слике које каталогизира и омогућава вам да примењујете различите врсте техника. Пикаса може да пронађе слике које сте можда затурили, а његов пријемчив интерфејс подразумева да свако може да отклони „црвене очи“, мења величину слика и сређује их по личном нахођењу. Пикаса такође има сложеније технике за обраду и специјалне ефекте који се могу имплементирати једним кликом миша или притиском тастера. Овај програм олакшава обраду слика и ради сав тежак посао уместо вас. Са Пикасом, лако ћете постављати, штампати и шеровати (делити) све ваше фото-фајлове.
Линк за преузимање је https://picasa.google.com/.
За самостално истраживање препоручује се колекција алата дата у наставку.

Задаци за самосталан рад

  • Ваш 1. данашњи задатак је да покренете пикасу и да изаберете неку од слика на диску рачунара и да је обрадите тиме што ћете променити осветљеност, извршити опсецање интересантног кадра, унети текстуални објекат са вашим именом и презименом, итд.
    Као помоћ дајем снимак екрана са неким од алата у Пикаси

  • Ваш 2. задатак је да направите колаж од фотографија са диска рачунара користећи Пикасу.
    Напомена: Колаж се прави тако што у линији менија кликнете на Направи а затим изаберете Колаж слика.

  • Ваш 3. задатак је да покушате да направите филм од фотографија које су на диску рачунара.
  • Уколико нисте задовољни сликама на диску рачунара можете их преузети са Интернета. Препоручујем да преузмете неку од слика из фото албума школе на адреси

Колекција алата за обраду слика са линкаComments