03. Виндовс експлорер (Windows Explorer)

Виндовс експлорер (Windows Explorer) je фајл менаџер програм који је део издања оперативног система Микрософт Виндовс (Microsft Windows) који се први пут појавио у оперативном систему Виндовс 95 па надаље. Он пружа графички кориснички интерфејс за приступ систему фајлова (датотечном систему). Уз помоћ Виндовс експлорера могуће је, поред осталог, претраживање података, копирање података, креирање фасцикли, брисање непотребних датотека или фасцикли, промена имена датотекама, штампање датотека, итд.
Виндовс експлорер је такође саставни део оперативног система који представља више ставки корисничког интерфејса на монитору, као што су трака задатака (менаџер задатака) и радна површина. Контролисање рачунара је могуће без Виндовс Експлорера ако се активира команди режим за рад са карактерима.

Изглед екрана Виндовс експлорера Експлорер је обично подељен у два дела: у левом делу је приказана хијерархијска структура драјва и фолдера,
а у другом је приказан садржај селектованог драјва или фолдера. Поред тога што можете да видите структуру дискова и фолдера, Експлорер Вам омогућава да обављате и друге административне радње: да креирате фолдере и пречице (shortcut)-епоништите претходну операцију - команду мењате атрибуте фајлова и фолдера користите податке са других рачунара на мрежи дефинишете који се програм користи за отварање и едитовање неког фајла

Траке са алатима Виндовс експлорера

Експлорер има више трака са алатима (Toolbars), уобичајено су приказане Стандардна и Адресна трака са алатима а по потреби може да се укључи и трака са Линковима.

Иконе на Стандардној траци са алатима Виндовс експлорера
1-Да отворите фолдер у којем сте били раније
2-Да селектоване фајлове и/или фолдере избришете
3- Да селектоване фајлове и/или фолдере пребаците у клипборд
4-Да селектоване фајлове и/или фолдере копирате на другу локацију
5-Да фајлове и/или фолдере пребаците из клипбоард-а у текући фолдер
6-Да поништите претходну операцију
7- Да отворите фолдер који је по хијерархији на вишем нивоу
8-Да подесите начин приказивања фајлова и фолдера
9-Да подесите атрибуте фајлова или фолдера
10-Да претражите фолдер

Трака задатака (преглед)

Трака задатака представља дугу хоризонталну траку која се налази у дну екрана. За разлику од радне површине коју могу заклонити отворени прозори, трака задатака је готово увек видљива. Састоји се из три основна дела:


Дугме „Старт“ које отвара „Старт“ мени. Погледајте чланак „Старт“ мени (преглед).
Средњи део показује које програме и датотеке сте отворили и омогућава вам да брзо прелазите из једних у друге.
Системска трака послова укључује сат и иконе (сличице) које означавају статус одређених програма и поставки рачунара.
Са линка.

„Старт“ мени (преглед)

„Старт“ мени представља главни улаз у програме, фасцикле и поставке на рачунару. Назива се мени јер обезбеђује листу избора, као мени у ресторану. Као што сама реч „старт“ каже, то је место са којег ћете покретати или отварати ставке.

„Старт“ мени

 • „Старт“ мени користите за обављање следећих уобичајених активности:
 • Покретање програма
 • Отварање често коришћених фасцикли
 • Тражење датотека, фасцикли и програма
 • Прилагођавање поставки рачунара
 • Проналажење помоћи за оперативни систем
 • Искључивање рачунара
 • Одјављивање са оперативног система или пребацивање на други кориснички налог

Први кораци са „Старт“ менијем

Да бисте отворили „Старт“ мени, кликните на дугме Старт у доњем левом углу екрана. Можете и да притиснете тастер са Windows логотипом на тастатури.
„Старт“ мени има три основна дела:
Велико лево окно приказује кратку листу програма на рачунару. Произвођач рачунара може да прилагоди ту листу, тако да се њен изглед разликује. Ако изаберете ставку Сви програми, приказује се комплетна листа програма (о којој ће више речи бити касније).
На дну левог окна налази се поље за претрагу, које вам омогућава да тражите програме и датотеке на рачунару уношењем термина за претрагу.
Десно окно пружа приступ често коришћеним фасциклама, датотекама, поставкама и функцијама. То је такође место где се одјављујете са оперативног система Wиндоwс или искључујете рачунар.

Отварање програма из „Старт“ менија

„Старт“ мени се најчешће користи за отварање програма који су инсталирани на рачунару. Да бисте отворили програм који је приказан у левом окну „Старт“ менија, кликните на њега. Програм се отвара, а „Старт“ мени се затвара.
Ако не видите жељени програм, изаберите ставку Сви програми (All programs) у доњем делу левог окна. Лево окно приказује дугачку листу програма поређаних абецедних редом, иза које следи листа фасцикли.
Када кликнете на неку од икона програма, он се покреће, а „Старт“ мени се затвара. Шта се налази унутар фасцикли? Још програма. На пример, када изаберете ставку Прибор (Accessories), појављује се листа програма који су ускладиштени у тој фасцикли. Кликните на било који програм да бисте га отворили. Да бисте се вратили на програме које сте видели при првом отварању „Старт“ менија, изаберите ставку Назад у доњем делу менија.
Ако се икада деси да не знате чему програм служи, поставите показивач на његову икону или име. Појављује се оквир који често садржи опис програма. На пример, ако поставите показивач на калкулатор, приказује се следећа порука: „Извршава основне аритметичке задатке у оквиру калкулатора на екрану.“ Овај трик такође важи за ставке у десном окну „Старт“ менија.
Можда ћете приметити да се листа програма у оквиру „Старт“ мења током времена. До тога долази из два разлога. Прво, нови програми се по инсталацији додају на листу „Сви програми“. Друго, „Старт“ мени утврђује које програме најчешће користите и поставља их у лево окно у циљу бржег приступа.

Програм, датотека или фасцикла ће се појавити као резултат претраге у следећим ситуацијама:
 • ако се било која реч у наслову подудара са термином за претрагу или почиње тим термином.
 • ако се текст у садржају датотеке – на пример, текст у документу програма за обраду текста – подудара са термином за претрагу или почиње тим термином.
 • ако се било која реч у својству документа, нпр. аутор, подудара са термином за претрагу или почиње тим термином. (Више информација о својствима датотека потражите у чланку Промена својстава за датотеку.)
Кликните на било који резултат претраге да бисте га отворили. Или кликните на дугме „Обриши“ да бисте обрисали резултате претраге и вратили се на главну листу програма. Такође можете да кликнете на дугме Прикажи више резултата да бисте претражили цео рачунар.

Шта се налази у десном окну?

Десно окно „Старт“ менија садржи везе до делова оперативног система Виндовс које ћете вероватно често користити. Ево их, одозго надоле:
 • Лична фасцикла. Отвара личну фасциклу, која носи име особе која је тренутно пријављена на Виндовс. На пример, ако је тренутни корисник Марија Крстић, име фасцикле ће бити „Марија Крстић“. Ова фасцикла садржи датотеке специфичне за корисника, укључујући фасцикле „Моји документи“, „Моја музика“, „Моје слике“ и „Моји видео записи“.
 • Документи. Отвара библиотеку докумената у оквиру које можете приступати текстуалним датотекама, унакрсним табелама, презентацијама и другима врстама докумената, као и отварати их.
 • Слике. Отвара библиотеку слика, у оквиру које можете приступити дигиталним сликама и графичким датотекама, као и приказати их.
 • Музика. Отвара библиотеку музике, у оквиру које можете приступити музичким и другим звучним датотекама, као и репродуковати их.
 • Игре. Отвара фасциклу „Игре“, у којој можете да приступите свим играма на рачунару.
 • Рачунар. Отвара прозор у коме можете да приступите диск јединицама, фотоапаратима, штампачима, скенерима и осталом хардверу који је повезан са рачунаром.
 • Контролна табла. Отвара контролну таблу, у којој можете да прилагодите изглед и функционалност рачунара, инсталирате или деинсталирате програме, подесите мрежне везе и управљате корисничким налозима.
 • Уређаји и штампачи. Отвара прозор у којем можете приказати информације о штампачу, мишу и другим уређајима инсталираним на рачунару.
 • Подразумевани програми. Отвара прозор у којем можете одабрати програм који ће Wиндоwс користити за радње као што је прегледање Веба.
 • Помоћ и подршка. Отвара Wиндоwс помоћ и подршку, у оквиру које можете да прегледате и тражите теме помоћи о коришћењу оперативног система Виндовс и рачунара. Погледајте чланак Добијање помоћи.
На дну десног окна налази се дугме „Искључи“ (Turn off). Кликните на дугме „Искључи“ да бисте искључили рачунар. Више информација потражите у чланцима Одјављивање из оперативног система Виндовс и Искључивање рачунара: најчешћа питања.

Прилагођавање „Старт“ менија

Можете контролисати које ставке се појављују у „Старт“ менију. На пример, ради лакшег приступа, „Старт“ менију можете прикачити иконе за своје омиљене програме или уклонити програме са листе. Такође можете сакрити или приказати одређене ставке у десном окну. Више информација потражите у чланку Прилагођавање „Старт“ менија.

Питања за проверу знања

 1. Која је намена програма Виндовс експлорер?
 2. Како се све може покренути Виндовс експлорер?
 3. Како се праве пречице?
 4. Шта означава + и - испред фасцикли?
 5. Шта је то Стандардна трака са алатима?
 6. Наведите неколико алата на Стандардној траци са алатима Виндовс експлорера?
 7. Шта је то Адресна трака?
Comments