09. Фонтови

Презентација

V-9-: Фонтови

Дефиниције

1. Фонт је колекција бројева, симбола и знакова. Фонт описује одређени словни облик, као и друге вредности као што су величина, размак и густина слова. (Микрософт)

2. Фонт означава тип слова, односно фамилију слова.

Основне информације о фонтовима

Постоји велики број фамилија слова и свака садржи разне облике слова. Сваки облик слова може бити приказан у различитим величинама. Сваки фонт поред стандардног облика има и болд (подебљани) и италик (закошени) и подвучени, као и све могуће комбинације наведених облика.

У Windows XP  врста писма се бира избором тастатуре. Windows XP има велики број фонтова који се смештају у меморију рачунара приликом инсталирања. Списак свих тих фонтова можемо видети ако у  Контролној табли (Control Panel) кликнемо на пречицу Fonts. 

Уз Windows добијате TrueType фонтове и OpenType фонтове. Они функционишу са многим рачунарима, штампачима и програмима.

TrueType фонтови могу да буду подешени на било коју величину и јасни су и читљиви у свим величинама. Можете да их пошаљете на штампач или на други излазни уређај који Windows подржава. OpenType фонтови су повезани са TrueType фонтовима, али обично укључују и проширење основног скупа знакова, као што су мала слова, старински бројеви и сложенији облици, на пример симболи и лигатуре. OpenType фонтови су такође јасни и читљиви у свим величинама и могу бити послати на било који штампач или други излазни уређај који Windows подржава.

Постоји преко 100.000 дигиталних фонтова. Најбоље би било да се обратите неком од дистрибутера фонтова који су наведени на Microsoft веб локацији за типографију .

Неки дизајнери слова дају своје фонтове бесплатно, али већина дизајнера и колектива (познатих под именом радионице за фонтове) наплаћује фонтове које производе. Мицрософт Веб локација за типографију наводи радионице за фонтове где можете набавити бесплатне фонтове, као и оне које их наплаћују.

Која је разлика између TrueType, PostScript и OpenType фонтова?

TrueType фонтови могу бити подешени на било коју величину, а јасни су и читљиви у свим величинама. Можете да их пошаљете на било који штампач или на други излазни уређај који Windows подржава. OpenType фонтови су сродни TrueType фонтовима, али укључују и веће проширење основног скупа знакова, на пример мала слова, старинске бројеве и детаљније облике као што су глифови и лигатуре. OpenType фонтовима такође може да се подеси размера на било коју величину, јасни су и читљиви у свим величинама и могу се послати на било који штампач или други излазни уређај који Windows подржава.

PostScript фонтови су прецизни, детаљни и високог квалитета. Често се користе за штампање, посебно штампање професионалног квалитета какво се користи за књиге или часописе.

Који формат фонта ће ми највише одговарати?

Зависи. Ако желите фонт који се добро штампа и читљив је на екрану, размислите о употреби TrueType fonta. Ако вам треба већи скуп знакова за покривање језика и прецизну типографију, можда ћете желети да користите OpenType font. Ако је потребно да одштампате штампане публикације професионалног квалитета као што су часописи са сјајним папиром или комерцијална штампа, PostScript фонт је добар избор.

Фонтови које нуди Микрософт

Проверите своје знање

  1. Наброј основна својства фонтова?
  2. Како се прегледају фонтови?
  3. Опиши поступак инсталирања новог фонта?
  4. Чему служи Charatcter Map?

Корисни линкови

Comments