13. Инсталирање нових уређаја

Понекад је потребно заменити или додати неке нове хардверске компоненте. Разлог може да буде квар компоненти или доградња рачунара. У рачунар може да се дода модем, звучна картица, ЦД уређај, ДВД уређај, видео картица, може се променити/додати меморија, итд.
Ранији оперативни системи су захтевали доста знања и искуства за инсталацију нових компоненти али појавом Windows XP тај проблем је решен на начин који је познат као "утакни и укључи" (Plug and Play, скраћено PnP). Смисао PnP је олакшавање поступка инсталирања хардвера што подарзумева следеће кораке:
  1. Искључити рачунар са електричне мреже (и то извлачењем прикључног кабл из утичнице)
  2. Уградњом (постављањем у одговарајуће лежиште) модула у рачунар
  3. Укључење рачунара
  4. На екрану следите упутства које Windows XP даје уколико је приметио да је додат хардвер.
Оперативни систем Windows XP у Control Panel-у има иконицу Add Hardware која омогућава да се дода нови хардвер. Када се отвори овај програм појављује се прозор ка на слици
Да би програм наставио рад треба притиснути тастер Next. Затим се добија прозор као на слици. У овом прозору могуће је наложити  оперативном системуда трага за новоинсталираним хардвером или да га корисник изабере са листе. Препоручљиво је дозволити оперативном систему да открије који је хардвер инсталиран.
Следећи прозор се добија када оперативни систем није пронашао нови хардвер.
У овом случају треба изабрати уређај чији је хардвер инсталиран и у наредним прозорима одговарати са Next. Када се појави прозор са тастером Finish инсталација је завршена притиском на то дугме.

Comments