12. Помоћни програми

Одржавање дискова

Да би се диск могао користити мора се припремити да се на њега уписују односно да се читају информације. Овај поступак се назива форматирање диска.
Када на празном диску почне снимање датотека оне се снимају у целини и сви подаци су једни поред других. Током дужег коришћења диска неке датотетке се бришу, неке се мењају а додају се и нове. Речено не дозвољава оперативном систему Windows да их чува на првобитном месту  посебно због тога што се мења њихова величина. Из тих разлога у оквиру оперативног система постоји посебан програм који контролише рад диска и одлучује о подели датотека и чувању делова у несуседним деловима хард диска.

Провера диска

Услед дуготрајне употребе диска на њему се могу појавити одређена оштећења. Неки делови на хард диску се могу оштетити током читања или током уписивања информација. Проблем настаје када ако оперативни систем не препозна оштећења на диску па сними податке на тај део. Када се касније приступи подацима датотека које су сачуване на оштећеним деловима хард диска јавља се порука о грешци. Ти подаци су најчешће изгубљени.
Да би оперативни систем био обавештен о оштећењима потребно је покренути посебан програм који проналази оштећења и уписује их у табелу која садржи адресе свих места где је наишао на оштећења. Оперативни систем на тај начин зна где су оштећења па их касније избегава, односно на тим местима не уписује податке.
Пре покретања програма за проверу исправности треба затворити све програме јер оператини систем може захтевати ресетовање рачунара по завршетку рада.

Програм који ово ради покреће се на следећи начин


Отворите фасциклу Мој рачунар (MyComputer) и десним тастером миша кликнути на диск који се проверава

Појавиће се прозорчић као на слици
Одаберите  команду Properties и отвориће се прозор као на слици
Изаберите картицу Алати (Tools)
У овом прозору кликните на дугме  Check Now. Отвориће се прозор као на слици. Кликните на квадратиће да би сте селектовали опције за проверу диска.
Притисните дугме Start.
Пратитите инструкције. Уколико је реч о системској партицији мораћете да ресетујете рачунар да би се провера диска обавила а ако није реч о системској партицији то неће бити потребно.
Будите стрпљиви јер ова операција може да потраје.

Савете везане за одржавање рачунара можете наћи на следећем линку.

Comments